Het ene kind neemt moeiteloos medicijnen in, voor het andere kind is dit lastig.
In deze folder vindt u een aantal tips om kinderen te helpen hun medicijnen in te nemen.
Geef uitleg
Vertel kinderen die oud genoeg zijn om dat te kunnen begrijpen, dat ze dit medicijn nodig hebben om beter te worden of om ergens minder last van te hebben. Het innemen van medicijnen gaat gemakkelijker, wanneer het kind begrijpt waarom het deze medicijnen nodig heeft. Voor kinderen jonger dan drie jaar of kinderen met een verstandelijke beperking kan het lastig zijn om te begrijpen waarom ze medicijnen nodig hebben. Afbeeldingen kunnen helpen om het kind te laten begrijpen waarom het een medicijn nodig heeft. Het kan bij hen helpen om het kind een pop of een andere knuffel zelf ook medicijnen te laten geven.
Goede houding
Voor het doorslikken van medicijnen is een goede houding belangrijk. Laat het kind de tablet of de capsule of de tong leggen of doe dit voor uw kind. Laat uw kind het daarna met een slokje water doorslikken. Het doorslikken gaat gemakkelijker wanneer uw kind het hoofd een stukje naar voren buigt (en dus niet naar achteren zoals je vaak in films ziet). Zeg na afloop tegen uw kind dat het goed gedaan heeft. Lukt het niet probeer het dan nog een keer opnieuw. Lukt het daarna nog niet, probeer het dan een half uur later nog een keer.
Met water drinken
Jongeren kunnen het fijn vinden om het medicijn op de tong te leggen, vervolgens een goed gevuld flesje water aan de mond te zetten en hier een flinke slok water uit te zuigen en door te slikken. Het medicijn op de tong gaat dan meteen mee naar binnen toe. Er bestaan speciale bekers die een vakje hebben waarin het medicijn gelegd kan worden. Door vervolgens gewoon te drinken, wordt het medicijn met het drinken mee naar binnen geslikt. Sommige kinderen vinden deze methode van innemen van medicijnen fijn.
Probeer er achter te komen waarom het innemen van medicijnen niet lukt
Wanneer het innemen van medicijnen niet goed lukt, kan het helpen om na te gaan waarom dat is. Vindt uw kind het medicijn vies smaken? Vindt uw kind het medicijn naar om in de mond te voelen, is de pil te hard, te groot of niet goed van kleur? Is uw kind bang om zich te verslikken? Wil uw kind het medicijn niet innemen omdat het een verplichting is? Is het kind bang voor bijwerkingen van de medicijnen? Wanneer helder is waarom het kind het medicijn niet wil innemen, kan daar een passende oplossing voor gezocht worden.
Andere vorm tablet
Van sommige medicijnen bestaan andere vormen van een tablet, zoals een kauwtablet of een zuigtablet die gemakkelijker ingenomen kunnen worden. Vraag aan uw apotheker of dit mogelijk is voor de medicijnen die uw kind krijgt. Ook kan het mogelijk zijn om van een tablet een capsule te maken. Een capsule heeft meestal geen vieze smaak vanwege het omhulsel.
Vloeibare vorm
Voor jonge kinderen is het lastig om tabletten of capsules voor te slikken. Een groot deel van de medicijnen die gebruikt worden voor kinderen, kunnen ook in vloeibare vorm gegeven worden. U kunt uw kind dan via een lepeltje, een pipetje of via een spuitje de medicijnen in de mond geven en het daarna laten doorslikken. Geef voor het doorslikken een beetje water om te drinken.
Mengen met voeding
Een groot deel van de medicijnen mag ook gemengd worden met een beetje melk, een lepel yoghurt, vla, appelmoes, jam of warm eten, maar mag niet bij alle medicijnen. Vraag aan de apotheker of de medicijnen van uw kind gemengd mogen worden. Er bestaat via de apotheek ook speciale slikgel die gebruikt kan worden om medicijnen in te slikken.
Meng de medicijnen altijd met een kleine hoeveelheid voeding of melk en laat uw kind dit dan doorslikken. Meng de medicijnen nooit met een heel bord voeding of een hele beker of fles melk, omdat u dan niet weet hoeveel medicijn uw kind heeft binnen gekregen als uw kind zijn bord niet heeft leeg gegeten of de beker niet heeft leeg gedronken.
Speciale spuitjes
Er bestaan speciale spuitjes met een langere tijd aan de spuit. Hierbij kunt u de tuit tot halverwege in de mond van uw kind brengen aan de kant van de wang. Breng de tuit niet te diep in, dit kan zorgen voor een kokhalsreactie. Spuit daarna rustig het medicijn in de mond van uw kind, zodat het medicijn kan doorslikken. Door het medicijn tegen de wang aan te spuiten, komt het medicijn zo min mogelijk in aanraking met de smaakpapillen die op de tong zitten, waardoor het kind zo min mogelijk de smaak van het medicijn proeft.
Tabletten fijn maken
Sommige tabletten mogen fijn gemaakt worden, zodat ze gemakkelijker gemengd kunnen worden met voeding. Vraag aan uw apotheker of dit mag en op welke manier de tabletten het beste fijn gemaakt kunnen worden. Meestal gebeurt dit door middel van een speciale vijzel in een kom. Soms helpt het ook al om tabletten te halveren en twee halve tabletten in te nemen. Er bestaan speciale pillensnij-apparaatjes die de pillen doormidden kunnen snijden. Soms is het zelfs mogelijk om een kwart tablet te geven op deze manier.
Capsules zacht maken
Capsules kunnen makkelijker weg geslikt worden, wanneer de buitenkant van de capsule zacht is geworden door deze in een lepel water te leggen. Dit is niet voor alle capsules mogelijk, vraag uw apotheker of dit mogelijk is voor de capsule van uw kind.
Sommige capsules mogen ook open gemaakt worden, maar dit is niet voor alle capsules mogelijk. Vraag dit aan uw apotheker.
Zetpil
Wanneer uw kind ook moeite heeft met het innemen van vloeibare medicijnen, zijn er soms mogelijkheden om het medicijn in zetpilvorm te geven. Vraag aan uw apotheker of dit mogelijk is. Houdt de zetpil in de verpakking tussen uw handen, zodat deze wat verwarmd en hiermee zachter wordt. Een beetje vaseline op het poepgaatje of op de top van de zetpil kan helpen om de zetpil gemakkelijker in te brengen. Zetpillen kunnen liggen op de linkerzijde of liggend op de rug worden ingebracht, net wat uw kind het fijnst vindt.
Soms kan het helpen de zetpil juist met de platte kant eerst naar binnen te brengen, zodat hij minder gemakkelijk er weer uit geduwd kan worden. Houd de billen na afloop bij elkaar en zing bijvoorbeeld in tussentijd een liedje.
Minitablet
Er lopen onderzoeken om hele kleine minitabletten te maken die gemakkelijker doorgeslikt kunnen worden door kinderen. Hier zullen de komende jaren meer mogelijkheden in komen.
Sonde
Wanneer het echt niet lukt om het kind medicijnen te laten innemen die het kind nodig heeft, kan een sonde geplaatst worden via de neus naar de maag waardoor de medicijnen gegeven worden.
Dikke duimenkaart
Geef kinderen die het moeilijk vinden om medicijnen in te nemen een dikke duimenkaart. Elke keer wanneer het gelukt is om het medicijn in te nemen, krijgt het kind een dikke duim op de kaart. Wanneer de kaart vol is, volgt er een leuke activiteit die het kind zelf mag bedenken.
Vast ritueel
Een vast ritueel voor het innemen van medicijnen kan ook helpen. Kondig aan dat het tijd is om medicijnen in te nemen. Bij kinderen die moeite hebben met het begrijpen van taal kan een plaatje ook behulpzaam zijn. Voer het ritueel elke keer op dezelfde manier uit, tel tot drie en geef het medicijn aan het kind. Zeg hap-slik-weg en klaar en geef uw kind een knuffel. Aarzel niet en laat het ritueel niet onderbroken worden. Uw kind leert zo dat het innemen van medicijnen kort duurt en ook zo weer voorbij is.
Blijf zelf rustig
Het moeten geven van medicijnen aan een kind wat geen medicijnen wil innemen kan zorgen voor veel stress bij de ouder. Zal het deze keer wel lukken? Kinderen kunnen deze stress van de ouder aanvoelen en daar zelf ook gestrestst van worden. Dit maakt het geven en innemen van medicijnen lastiger. Probeer zelf rustig te blijven. Of laat die ouder de medicijnen geven die zelf het rustigst kan blijven. Rustige muziek tijdens het innemen van medicijnen kan ook helpen.
Geef kinderen inspraak
Geef kinderen die dat willen inspraak over de vorm van het medicijn, wil het kind liever een tablet, een drankje of een zetpil. Met welke lepel, spuitje of pipet zal het medicijnen gegeven worden. Welk liedje wordt gezongen? Spreek dit een keer af en geef daarna de medicijnen telkens op deze manier. Ga niet per keer dat er medicijnen gegeven moeten worden onderhandelen hoe het medicijn gegeven moet worden, dat werkt juist averechts.
Logopedie
Een logopediste kan adviezen geven hoe uw kind de medicijnen op een goede manier kan innemen zonder dat uw kind bijvoorbeeld hoeft te kokhalzen.
Orthopedagoog
Een orthopedagoog kan adviezen geven wanneer kinderen medicijnen niet durven in te nemen vanwege angst of vanwege boosheid.
Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.
Wilt u ook uw verhaal kwijt, dat kan: verhalen kunnen gemaild worden via info@kinderneurologie.eu en zullen daarna zo spoedig mogelijk op de site worden geplaatst. Voor meer informatie zie hier.
Heeft u foto's die bepaalde kenmerken van deze aandoening duidelijk maken en die hier op de website mogen worden geplaatst, dan vernemen wij dit graag.
Referenties
- Two techniques to make swallowing pills easier. Schiele JT, Schneider H, Quinzler R, Reich G, Haefeli WE. Ann Fam Med. 2014;12:550-2
- Effectiveness of pediatric pill swallowing interventions: a systematic review. Patel A, Jacobsen L, Jhaveri R, Bradford KK. Pediatrics. 2015;135:883-9
- Swallowing Gel for Patients with Dysphagia: A Novel Application of Chitosan. Sangnim T, Sriamornsak P, Singh I, Huanbutta K. Gels. 2021;7:108.
Laatst bijgewerkt: 2 januari 2022
Auteur: JH Schieving