Wat is een groep A streptokokkeninfectie?
Een groep A streptokokkeninfectie is een aandoening veroorzaakt voor besmetting met een bacterie die groep A-streptokok wordt genoemd. Een besmetting met deze bacterie kan zorgen voor bijvoorbeeld het ontstaan van een huidinfectie, keelontsteking, longontsteking, kraamvrouwenkoorts of bloedvergifitiging.
Hoe wordt een groep A streptokokkeninfectie ook wel genoemd?
GAS is de afkorting voor groep A-streptokok bacterie. Dit is een bepaald soort streptokok bacterie. De groep A streptokok behoort tot de groep van beta-hemolytische streptokokken.
GAS-infectie
Er wordt ook gesproken van een GAS-infectie. Een infectie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie of een virus.
Invasieve en niet invasieve GAS-infecties
Er wordt gesproken van een niet invasieve GAS-infectie wanneer er sprake is van een infectie van de huid of van de keel, plaatsen waar de bacterie via de buitenkant van het lichaam terecht kan komen. Er wordt gesproken van een invasieve GAS-infectie wanneer de bacterie via de huid of de keel terecht komt in het bloed of in inwendige organen of weefsels en daar een infectie veroorzaakt. Invasieve GAS-infecties zijn ernstiger infecties dan niet-invasieve GAS-infecties. Soms wordt de groep A streptokok die een invasieve GAS-infectie veroorzaakt een vleesetende bacterie genoemd.
Hoe vaak komt een groep A streptokokkeninfectie voor bij kinderen?
Een GAS-infectie komt regelmatig voor bij kinderen. Vaak zal niet bekend zijn dat er sprake is van een GAS-infectie, omdat er geen reden is om na te gaan dat er sprake is van een groep A-streptokokkeninfecties. Dit is vooral het geval bij niet invasieve infecties. Bij invasieve infecties zal vaker bekend zijn dat er sprake is van een infectie met groep A streptokokken. Bij een op de 25.000-50.000 opgenomen in een ziekenhuis vanwege een infectie, blijkt er sprake te zijn van een invasieve GAS-infectie.
Een aantal van deze invasieve groep A streptokokken infecties moet gemeld worden bij de GGD. Daardoor is bekend geworden dat vanaf het voorjaar van 2022 vaker een invasieve groep A streptokokken infectie wordt gezien vooral bij jonge kinderen.
Bij wie komt een groep A streptokokkeninfectie voor?
Een GAS-infectie kan op alle leeftijden zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Niet iedereen die besmet wordt met de bacterie zal ook ziek worden van de bacterie. Jonge kinderen (< 3 jaar), kraamvrouwen, ouderen (> 65 jaar), mensen met een verminderde weerstand hebben een grotere kans om ziek te worden na een besmetting met de bacterie en een grotere kans om een invasieve infectie te krijgen.
Roodvonk wordt meestal niet onder de leeftijd van 3 jaar gezien. Na het 6e levensjaar is de kans op het ontstaan van roodvonk ook klein.
Late gevolgen van het doormaken van een groep A streptokokken infectie zoals een ontsteking van de nieren wordt vooral gezien bij kinderen tussen de 2 en 6 jaar, terwijl acuut reuma vaker voorkomt bij kinderen tussen de 6 en 10 jaar.
Zowel jongens als meisjes kunnen een GAS-infectie krijgen.
Wat is de oorzaak van het ontstaan van een groep A streptokokkeninfectie?
Groep A streptokok
Groep A streptokokken is een groep bacterieen met bepaalde kenmerken. Deze bacterie ziet er uit als een keten van bolletjes. Wanneer de bacterie groeit op een bloedplaat, dan is rondom deze bacterie een heldere kring te zien. Daarom wordt een groep A streptokok een beta-hemolytische streptokok genoemd. Er bestaan verschillende soorten groep A streptokokken zoals streptococcus pyogenes, streptococcus anginosus of streptococcus dysgalactiae.
Elke groep A streptokok heeft zijn eigen M-eiwit waardoor de groep A streptokokken van elkaar verschillen. Er bestaan 120 verschillende soorten M-eiwitten op streptokokken.
Besmetting met bacterie
Een GAS-infectie ontstaat wanneer een kind of volwassene besmet raakt met deze bacterie en deze bacterie een infectie veroorzaakt in het lichaam. Besmetting ontstaat vaak door dat kleine druppeltjes met deze bacterie via hoesten, niezen of praten in de keel of op de huid van een kind of volwassene terecht komen. Besmetting kan ook ontstaan door contact met handen waar de bacterie op zit of door voorwerpen die aangeraakt zijn door een ander die deze bacterie bij zich draagt. Besmetting zorgt er niet altijd voor dat er een infectie ontstaat. De bacterie kan ook op de huid of in de keel verblijven zonder een infectie te veroorzaken.
Vermenigvuldigen in het lichaam
Wanneer het de bacterie lukt om in het lichaam van een kind of volwassene te komen, dan lukt het een deel van de bacterien om zich daar te vermenigvuldigen zodat er steeds meer bacterieen in het lichaam komen. Wanneer er voldoende bacterieen zijn, kunnen deze bacterieen een infectie veroorzaken van de keel of de huid. De tijd tussen de besmetting en het ontstaan van een infectie wordt de incubatie tijd genoemd. Meestal heeft de bacterie tussen de 2 en 7 dagen nodig om zich voldoende te vermenigvuldigen. De kans op het ontstaan van een huidinfectie door een groep A streptokok is groter wanneer de huid beschadigd is bijvoorbeeld door doormaken van de waterpokken of na een verwonding. Deze huidinfectie wordt impetigo genoemd. Een speciaal soort huidinfectie die veroorzaakt wordt door een groep A streptokok is roodvonk. Een groep A streptokok kan ook een keelontsteking veroorzaken, dit wordt ook wel faryngitis genoemd.
Invasieve infectie
Bepaalde types groep A streptokokken (M-types 1 en 3) kunnen bij kinderen en volwassenen die kwetsbaar zijn (jonge kinderen, kraamvrouwen, ouderen, mensen met een verminderde afweer, sikkelcelziekte, suikerziekte, alcohol- en of drugsgebruik) in het bloed terecht komen en van daaruit naar andere organen toe gaan en daar een infectie veroorzaken. De bacterie kan zorgen voor het ontstaan van een bloedvergiftiging (sepsis of streptococcal toxic shock syndrome genoemd), een ontsteking van de longen (pneumonie genoemd) of een ontsteking van de hersenvliezen (meningitis), een infectie van het bot (artritis, osteomyelitis), de nieren (glomerulonefritis), de baarmoeder (kraamvrouwenkoorts), bindweefsel (fascitis necroticans), of het oog (endophtalmitis).
Toxine
Sommige groep A streptokokken infecties maken een toxische stof aan. Dit wordt een exotoxine genoemd. Deze toxine kan ook zorgen voor het ontstaan van een ontsteking in het lichaam op verschillende plaatsen doordat het allerlei afweercellen (cytokines) activeert. Zo kan de toxine zorgen voor een ontsteking van de huid die roodvonk wordt genoemd. Ook erysipelas of wondroos kan het gevolg zijn van de toxine. Ook kunnen de toxine zorgen voor een ernstige verlaagde bloeddruk (toxic shock syndrome genoemd).
Late reacties
Het afweersysteem van het lichaam probeert de groep A streptokokbacterie aan te vallen en op te ruimen uit het lichaam. Onderdelen van het lichaam kunnen veel lijken op onderdelen van de bacterie. Hierdoor kan het afweersysteem onderdelen van het eigen lichaam gaan aanvallen en proberen op te ruimen alsof dit ook een bacterie is. Dit veroorzaakt een ontsteking in het lichaam. Deze overmatige afweerreactie van het lichaam wordt acuut reuma genoemd. Er kan een ontsteking ontstaan in de gewrichten (artritis genoemd), het hart (endocarditis, myocarditis, pericarditis), de huid (erythema marginatum) of de hersenen (chorea van Sydenham). Ook kan een ontsteking van de nieren ontstaan na doormaken van een groep A streptokokkeninfectie (glomerulonefritis). De kans op het ontstaan van een late reactie is groter na doormaken van een ernstige groep A streptokokkeninfectie, maar kan ook voorkomen na een milde groep A streptokokkeninfectie.
Wat zijn de symptomen van een groep A streptokokkeninfectie?
Variatie
Er bestaat een grote variatie in de hoeveelheid en in de ernst van de symptomen die verschillende kinderen met een GAS-infectie hebben.
Keel, neus of oorinfectie
Een groot deel van de kinderen met een groep A streptokokkeninfectie krijgt last van keelpijn met een rode ontstoken keel met een grijs beslag op de amandelen, pijn bij slikken en soms daardoor kwijlen. Daarnaast kan er sprake zijn van het hebben van veel groen-geel snot uit de neus, een voorhoofdsholte ontsteking en/of een oorontsteking soms met uitbreiding naar het bot achter het oor (mastoiditis). In de hals kunnen opgezetten klieren zorgen voor zwelling van de hals en pijnlijkheid bij aanraken van deze vergrote klieren. Soms ontstaat er na een keelinfectie een abces van de amandelen (tonsillitis), waarbij een amandel heel groot en pijnlijk wordt.
Huidinfectie
Een streptokokkeninfectie kan zorgen voor het ontstaan van een ontsteking van de huid die ter plekke er rood en gezwollen uit ziet. De roodheid kent geen scherpe grens. Dit wordt wondroos of erysipelas genoemd. Ook kan cellulitis ontstaan waarbij de huid ook rood ziet, met een scherpe grens, zonder dat er sprake is van zwelling van de huid.
Een deel van de kinderen krijgt een infectie van huid die al beschadigd was door bijvoorbeeld doormaken van de waterpokken of na een verwonding. Deze infectie wordt krentenbaard of impetigo genoemd. Op de beschadigde huid verschijnen dan bultjes, vervolgens blaasjes en dan gele korsten en de onderliggende huid ziet rood. Ook kan roodvonk ontstaan waarbij de huid op meerdere plaatsen op het lichaam rood ziet en ruw aanvoelt, vooral op de huid van de nek, de borstkas, bij de ellebogen en bij de liezen. De tong ziet er rood en gezwollen uit, dit wordt een aarbeientong genoemd. Kenmerkend voor roodvonk is dat de huid rondom de mond een normale kleur heeft. Na een tijdje kan de huid gaan vervellen. Een deel van de kinderen heeft last van ontsteking van de huid rondom het poepgaatje, dit wordt perianale dermatitis genoemd.
Wanneer de bacterie dieper onder de huid doordringt kan ook een ontsteking van het bindweefsel ontstaan. Dit wordt fasciitis genoemd. Kinderen en volwassenen hebben dan last van hevige pijn die zich steeds verder uitbreid en hoge koorts.
Koorts
Bij de meeste GAS-infecties is er sprake van koorts. Kinderen en volwassenen voelen zich ziek en kunnen last hebben van koude rillingen en misselijkheid.
Longontsteking
Een klein deel van de kinderen en volwassenen krijgt een longontsteking als gevolg van een besmetting met een groep A streptokok. Een longontsteking zorgt voor hoesten, het ophoesten van geel groen slijm, benauwdheid en/of pijn bij het ademhalen. Soms ontstaat er een ophoping van pus in de longen, dit wordt empyeem genoemd.
Hersenvliesontsteking
Een klein deel van de kinderen en volwassenen krijgt een hersenvliesontsteking als gevolg van een besmetting met een groep A streptokok. Vaak ontstaan dan klachten van hevige hoofdpijn, braken, nekstijfheid, minder alert zijn en/of verwardheid.
Ontsteking van het bot
Een klein deel van de kinderen en volwassenen krijgt een ontsteking van het bot. Vaak gaat het om het bot of gewricht van het bovenarm (humerus) of boven of onderbeen (femur en tibia). Het bewegen van deze arm of dit been is pijnlijk. Vaak is er aan de buitenkant van de arm of het been niet veel bijzonders te zien, soms is de huid verdikt of rood.
Ontsteking van het bindweefsel
Ontsteking van het bindweefsel (fasciitis necroticans) zorgt vaak voor hevige pijn in de spieren die zich in snel tempo uitbreidt. Ook kunnen de spieren zelf ontstoken raken, waardoor kinderen en volwassenen hun armen of benen niet meer goed kunnen bewegen. De huid boven het ontstoken bindweefsel kan na een aantal dagen zwart verkleuren.
Bloedvergiftiging
Een klein deel van de kinderen en volwassenen met een groep A streptokokken infectie krijgt een bloedvergiftiging (sepsis). Kinderen en volwassenen hebben dan hoge koorts, zijn heel ziek, hebben een lage bloeddruk waardoor het niet meer lukt om op de benen te staan. Ook kunnen kinderen en volwassenen minder alert en verward zijn en niet meer reageren op vragen of aanraken.
Kraamvrouwenkoorts
Vrouwen die minder dan drie weken geleden bevallen zijn, kunnen bij besmetting met een groep A streptokok een infectie van de baarmoeder en/of eierstokken krijgen. Vrouwen krijgen dan last van hoge koorts, koude rillingen en spierpijn. De kans op het ontstaan van kraamvrouwenkoorts is het grootst tussen 1 en 10 dagen na de bevalling. Vrouwen die een knip hebben gekregen of uitgescheurd zijn tijdens de bevalling hebben een grotere kans op het krijgen van kraamvrouwenkoorts, net als vrouwen die bevallen zijn door middel van een keizersnede.
Acuut reuma
Acuut reuma ontstaat vaak tussen de 1 en 5 weken na het doormaken van een groep A streptokokkeninfectie. Acuut reuma kan zorgen van het ontstaan van koorts en een ontsteking van de gewrichten, waarbij kinderen last krijgen van een pijn in de gewrichten soms in combinatie met roodheid en zwelling. Ook kan een ontsteking van het hart ontstaan. Dit hoeft geen klachten te geven, maar kan zorgen voor vermoeidheid en/of hartritmestoornissen. Een klein deel van de kinderen krijgt een ontsteking van de hersenen (chorea van Sydenham) en krijgt last van ongewilde overbeweeglijkheid en/of gedragsveranderingen.
Acute glomerulonefritis
Een deel van de kinderen krijgt 1 tot 3 weken na het doormaken van een groep A streptokokkeninfectie een ontsteking van de nieren. Kinderen en volwassenen voelen zich ziek, hebben weinig energie, zijn moe, hebben soms buik- of rugpijn, zij gaan steeds minder plassen, houden vocht vast en er kan ook sprake zijn van bloed in de urine.
Hoe wordt de diagnose groep A streptokokkeninfectie gesteld?
Verhaal en onderzoek
Wanneer er bij een kind sprake is van een typische infectie van de huid of aan de keel, kan een groep A streptokokkeninfectie worden vermoed. Wanneer een kind of volwassene niet ernstig ziek is, zal er vaak geen reden zijn om na te gaan of er met zekerheid sprake is van een groep A streptokok. Bij ziekere kinderen of volwassenen zal vaak wel aanvullend onderzoek worden ingezet om na te gaan wat de oorzaak van de infectie is. Dan kan de diagnose groep A streptokokkeninfectie met zekerheid gesteld worden.
Bloedonderzoek
Bloedonderzoek laat vaak zien dat de waarde van de ontstekingsfactor CRP verhoogd is en dat er te veel ontstekingscellen in het bloed aanwezig is. Ook kunnen de waardes van AST en Anti-DNase B stijgen tijdens de infectie, hiervoor moeten ze twee maal met twee weken tussentijd worden gemeten. De AST gaat tussen de 1e en 4e week na het ontstaan van een infectie en daalt pas 3-6 maanden na de infectie. De AST kan bij een huidinfectie normaal blijven, daarom wordt ook vaak Anti-DNase B bepaald omdat deze waarde bij huidinfecties gevoeliger is. Bij kinderen met een glomerulonefritis is het albumine in het bloed verlaagd.
Urineonderzoek
Bij kinderen met een glomerulonefritis bevat de urine te veel eiwit en kunnen in het urinesediment erytrocyten en cylinder gevonden worden.
Bloedkweek
Door middel van het kweken van het bloed, pus, weefsel of hersenvocht en het bekijken van deze kweek onder de microscoop kan worden vast gesteld dat er sprake is van een infectie met een GAS-bacterie. In het Nederlands referentielaboratorium voor bacteriele meningitis kan het subtype groep A-streptokok bepaald worden.
Foto van de longen
Op een foto van de longen kan een diffuse witte verkleuring van de longen zichtbaar zijn. Soms is er vocht tussen de longvliezen te zien (pleura effusie).
Hersenvocht
Vaak zal bij kinderen met verdenking op een ontsteking van de hersenen een ruggenprik worden uitgevoerd om zo wat van het vocht wat rondom de hersenen en het ruggenmerg stroomt te krijgen en te onderzoeken. In het hersenvocht worden veel ontstekingscellen gevonden. Ook is de waarde van het glucosegehalte in de hersenen verlaagd en de waarde van het eiwit verhoogd. Wanneer het hersenvocht onder de microscoop wordt bekeken, kunnen hierin strepotok bacterieen worden gezien.
MRI van de hersenen
Kenmerkend voor een GAS-infectie in de hersenen is dat de hersenvliezen een witte kleur hebben. Ook kunnen in de hersenen zelf tekenen van ontsteking te zien zijn.
Foto van het bot
Bij verdenking op ontsteking van het bot, kan dit zichtbaar zijn op een foto van het bot.
MRI spieren en gewrichten
Bij verdenking op een ontsteking van het bindweefsel rondom de spieren en/of de gewrichten zal vaak een MRI scan van de spieren of gewrichten gemaakt worden om dit te kunnen beoordelen.
Meldingsplicht
Artsen zijn verplicht om invasieve groep A streptokokken infecties die een sepsis, kraamvrouwenkoorts of een ontsteking van het bindweefsel (fasciitis necroticans) veroorzaken te melden binnen een werkdag bij de GGD.
Profylaxe
Mensen die samenwonen met een persoon die een invasieve groep A streptokokken infectie heeft (een fasciitis necroticans of streptococcus toxic shock syndrome) hebben een grotere kans om zelf ook een invasieve groep A streptokokkeninfectie te krijgen. Daarom wordt mensen die de afgelopen week in de omgeving van een persoon met een invasieve groep A streptokokkeninfectie de mogelijkheid van het gebruik van preventieve antibiotica om een infectie te voorkomen aangeboden. Vaak wordt een behandeling met azitromycine, penicilline/ feneticilline met rifampicine of clindamycine gegeven.
Ook kunnen kinderen in een schoolklas behandeling krijgen wanneer meerdere kinderen in een schoolklas roodvonk, acuut reuma of een acute glomerulonefritis hebben.
Mensen die acuut reuma hebben doorgemaakt kunnen profylaxe krijgen in de vorm van penicilline, feneticilline of erytromycine om nieuwe groep A streptokokkeninfecties te voorkomen. Deze behandeling wordt vaak gedurende minimaal 5 jaar en de leeftijd van 18-20 jaar gegeven. Bij mensen met een ontsteking van het hart wordt geadviseerd tot de leeftijd van 25 jaar door te behandelen.
Voor gezinsleden van een persoon met acuut reuma wordt profylaxe niet aangeraden. Wel wordt een behandeling met antibiotica geadviseerd wanneer een van deze gezinsleden keelpijn krijgt in de 30 dagen na het stellen van de diagnose acuut reuma bij een gezinslid.
Hoe wordt een groep A streptokokkeninfectie behandeld?
Spontaan verbeteren
Voor een milde vorm van een groep A streptokokkeninfectie is vaak geen behandeling nodig. Het lichaam is zelf in staat om de bacterie te overwinnen en te verdwijderen uit het lichaam.
Antibiotica
Meer ernstig verlopende groep A streptokokkeninfecties worden behandeld door middel van antibiotica. Vaak gaat het om een behandeling met penicilline. Het zal van het type infectie afhangen of dit kan door middel van antibiotica via tablet of drankvorm of dat behandeling via een infuus nodig zal zijn. Ook zal de plaats van de infectie en de ernst van de infectie bepalen hoe lang deze antibiotica gegeven moeten worden. Bij ernstige invasieve infecties kan ook clindamycine gegeven worden.
Immuunglobulines
Mensen met streptococcal toxic shock syndrome worden ook vaak met immuunglobulines behandeld.
Pijnstilling
Paracetamol kan helpen om minder last te hebben van pijnklachten als gevolg van de infectie. Ook kan paracetamol zorgen voor het verlagen van de lichaamstemperatuur bij koorts.
Ondersteunen lichaamsinfecties
Het overwinnen van een groep A streptokokken infectie kost energie. Voldoende rust en goed drinken kunnen het lichaam helpen om deze infectie te overwinnen. Aoms is ondersteuning van lichaamsfuncties nodig. Er bestaan verschillende manieren van ondersteuning variërend van licht tot ernstige ondersteuning: zoals het geven van een infuus met vocht, het geven van zuurstof, het geven van antibiotica, het geven van medicijnen om de bloeddruk op peil te houden of het overnemen van de ademhaling door middel van beademing.
-voorkomen GAS infectie-
Hygiene
Goede hygienemaatregelen kunnen helpen om besmetting met een groep A streptokok te voorkomen. Het is belangrijk dat kinderen en volwassenen niezen en hoesten in hun elleboog wanneer zij geen papieren zakdoen hebben, wanneer ze wel een schone papieren zakdoek hebben kunnen ze hierin niezen of hoesten en daarna deze papieren zakdoek weggooien. Na het niezen of hoesten of aanraken van een huidinfectie moeten de handen gewassen worden. Daarnaast is het belangrijk om de handen regelmatig te wassen met water en zeep.
Begeleiding
Een maatschappelijk werkende of psycholoog kan ouders begeleiding geven in alle hevige emoties die komen kijken wanneer een kind plotseling ernstig ziek wordt als gevolg van een GAS-infectie.
Contact met andere ouders
Door middel van een oproepje op het forum van deze site kunt u proberen in contact te komen met andere kinderen en hun ouders/verzorgers die ook te maken hebben (gehad) met een GAS-infectie.
Wat betekent het hebben van een groep A streptokokkeninfectie voor de toekomst?
Volledig herstellen
Een groot deel van de kinderen en volwassenen die een groep A streptokokken herstelt al dan niet met behandeling van de infectie. Het merendeel van de kinderen en volwassenen houdt geen restklachten over na het doormaken van deze infectie.
Restverschijnselen
Kinderen en volwassenen met een ernstige invasieve infectie kunnnen wel restklachten houden na het doormaken van een GAS-infectie. Deze restklachten kunnen nog verdwijnen in de loop van de maanden na het doormaken van de infectie. Klachten die 1 a 2 jaar na doormaken van de infectie nog aanwezig zijn, zijn vaak blijvende klachten. Bij een op de 100 mensen die een acute glomerulonefritis doormaakt, ontstaat een ernstige nierinsufficientie waarvoor dialyse nodig kan zijn.
Nieuwe infectie
Na het doormaken van een streptokokkeninfectie heeft het lichaam afweer opgebouwd tegen deze streptokokkeninfectie. Kinderen en volwassenen zullen wanneer zij een volgende keer in aanraking komen met deze bacterie minder snel ziek worden van deze bacterie. Er bestaan echter veel verschillende soorten groep A streptokokken. Kinderen en volwassenen kunnen dus wel opnieuw ziek worden van een ander type groep A streptokok.
De kans dat kinderen en volwassenen nog een keer een acute glomerulonefritis zullen gaan krijgen wanneer zij dit eerder hebben gehad is heel klein. Het is wel mogelijk om opnieuw acuut reuma te krijgen.
Late reactie van het lichaam
Een deel van de kinderen en volwassenen die een groep A streptokokkeninfectie heeft doorgemaakt, krijgt een late reactie van het lichaam doordat het afweersysteem dat actief was om de groep A streptokok op te ruimen, nu ook onderdelen van het eigen lichaam gaat aanvallen waardoor ontsteking van de gewrichten, de huid, de hersenen of de nieren kunnen ontstaan. Wanneer kinderen of volwassenen in de maand na het doormaken van een groep A streptokokken infectie last krijgen van pijn in een gewricht, zwelling van een gewricht, een nieuwe ontsteking van de huid, onbedoelde bewegingsonrust, gedragsverandering, bloedplassen, vocht vast houden of niet meer kunnen plassen is dit een reden om contact op te nemen met de huisarts of een arts in het ziekenhuis wanneer het kind of de volwassene daar nog onder behandeling is om na te gaan of er sprake kan zijn van zo'n late reactie.
Overlijden
Een invasieve GAS-infectie is een ernstige infectie waaraan kinderen en volwassenen kunnen komen te overlijden.
Kinderen krijgen
Het doormaken van een GAS-infectie heeft meestal geen invloed op de vruchtbaarheid. Een uitzondering hierop is het doormaken van kraamvrouwenkoorts, dit kan wel gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Wanneer een moeder tijdens de zwangerschap een GAS-infectie krijgt is de kans klein dat zij deze infectie doorgeeft aan het nog ongeboren kind. Wanneer de moeder een bloedvergiftiging krijgt, kan dit wel gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Kinderen van een volwassenen die een invasieve GAS-infectie heeft gehad zijn iets gevoeliger om zelf ook tijdens het leven een invasieve GAS-infectie te krijgen.
Hebben broertjes en zusjes ook een verhoogde kans om ook een groep A streptokokkeninfectie te krijgen?
Een GAS-infectie is een besmettelijke ziekte die overgedragen kan worden via klein druppeltjes door middel van hoesten, niezen of praten of door contact met handen of met voorwerpen die door iemand met een groep A streptokokkeninfectie zijn aangeraakt. Broertjes en zusjes hebben dus een verhoogde kans om ook besmet te raken met een groep A streptokok, maar niet ieder kind die besmet is geraakt, krijgt ook daadwerkelijk een infectie. Het is wel belangrijk om bij broertjes en zusjes alert te zijn op klachten die kunnen wijzen op een groep A streptokokkeninfectie. Wanneer een familielid een invasieve groep A streptokokkeninfectie krijgt, dan is de kans dat is de kans dat een van de andere familieleden ook een invasieve groep A streptokokken infectie krijgt 0,3%.
Referenties
- Diagnosis and management of group A streptococcal pharyngitis and associated complications. Vazquez MN, Sanders JE. Pediatr Emerg Med Pract. 2017;14:1-20
- Group A Streptococcal Infection During Pregnancy and the Postpartum Period. Phillips C, Walsh E. Nurs Womens Health. 2020;24:13-23
- Invasive Group A Streptococcal Infections: Benefit of Clindamycin, Intravenous Immunoglobulins and Secondary Prophylaxis. Laho D, Blumental S, Botteaux A, Smeesters PR. Front Pediatr. 2021;9:697938
- Structured review of primary interventions to reduce group A streptococcal infections, acute rheumatic fever and rheumatic heart disease. Bennett J, Rentta N, Leung W, Anderson A, Oliver J, Wyber R, Harwod M, Webb R, Malcom J, Baker MG. J Paediatr Child Health. 2021;57:797-802
- Invasive group A streptococcal disease in pregnant women and young children: a systematic review and meta-analysis. Sherwood E, Vergnano S, Kakuchi I, Bruce MG, Chaurasia S, David S, Dramowski A, Georges S, Guy R, Lamagni T, Levy-Bruhl D, Lyytikäinen O, Naus M, Okaro JO, Oppegaard O, Vestrheim DF, Zulz T, Steer AC, Van Beneden CA, Seale AC. Lancet Infect Dis. 2022;22:1076-1088
Wilt u ook uw verhaal kwijt, dat kan: verhalen kunnen gemaild worden via info@kinderneurologie.eu en zullen daarna zo spoedig mogelijk op de site worden geplaatst. Voor meer informatie zie hier.
Links
www.hersenstichting.nl
(Nederlanse stichting voor mensen met een hersenziekte)
www.meningitis-stichting.nl
(Nederlanse stichting voor mensen die een ontsteking van de hersenvliezen of hersenen hebben meegemaakt)
Laatst bijgewerkt: 18 december 2022
Auteur: JH Schieving