Ziektebeelden Onderzoeken EEG (Electro Encefalo Gram)

Wat is een EEG?

Een EEG is een onderzoek waarbij de hersenactiviteit op verschillende plaatsen op het hoofd wordt gemeten.

Wat moet u zelf doen als voorbereiding op het EEG-Onderzoek?

Haar

Voor het goed uitvoeren van een EEG-onderzoek is het van belang dat de haren schoon en droog zijn en los hangen. Was daarom de haren van uw kind de avond voor het onderzoek.
Laat haar het los hangen of doe het bij bijvoorbeeld lange haren in een staart die eenvoudig er weer uit gehaald kan worden. Doe geen gel, haarlak of andere crèmes in het haar.

Medicijnen

Voor het beoordelen van het EEG is het belangrijk dat duidelijk is welke medicijnen uw kind gebruikt. Neem daarom een lijstje mee waarop vermeldt staat welke medicijnen uw kind gebruikt.

Knuffel

Tijdens het EEG moet uw kind stil liggen op een onderzoeksbank of –stoel. Daarom kan het prettig zijn om een vertrouwde knuffel mee te nemen. Ook een flesje of beker drinken kan helpen om kind rustig te laten worden.
Als uw kind van voorlezen houdt, kunt u een favoriet voorleesboek meenemen.

Waar wordt het onderzoek uitgevoerd?

Een EEG-onderzoek wordt meestal uitgevoerd op de afdeling Klinische Neuro Fysiologie (KNF) door speciaal daarvoor opgeleide laboranten.

Hoe wordt een EEG-onderzoek uitgevoerd?

Draadjes op het hoofd

Tijdens het onderzoek wordt de elektrische activiteit van de hersenen geregistreerd met behulp van een aantal elektroden. De elektroden zien eruit als kleine metalen plaatsjes. Deze elektroden worden door middel van een beetje lijm op het achterhoofd geplakt. Om de lijm goed te laten plakken wordt vaak kort met een krabbertje over de hoofdhuid gegaan, waardoor de huid ruw wordt en de lijm makkelijker blijft plakken.
De elektroden zitten met behulp van draden verbonden aan een apparaat wat de signalen die doorgeven worden door de elektroden verwerkt.

Draadjes op andere plaatsen

Tijdens het EEG-onderzoek wordt ook altijd de hartslag geregistreerd. Hierdoor worden draadjes op de armen en benen geplakt. Ook zijn er draadjes naast de ogen voor het registreren van oogbewegingen en een draadje op armen of benen voor het registreren van arm- en beenbewegingen.

Onderzoeksbank of -stoel

Tijdens het onderzoek ligt het kind op een onderzoeksbank of zit het in een onderzoeksstoel.
Kleine kinderen mogen ook op schoot zitten. Het is belangrijk dat uw kind zo rustig en ontspannen mogelijk ligt. Een knuffel, wat drinken, de aanwezigheid van een ouder en of verzorger, voorlezen van een boekje, of luisteren naar muziek kan hierbij helpen.

Gedempt licht

Het licht in de onderzoekskamer wordt tijdens het EEG-onderzoek gedempt.

Ogen open en dicht

Voor een goed onderzoek is het van belang dat de ogen een tijdje open en een tijdje dicht zijn. Aan grotere kinderen kan dit gevraagd worden. Kleinere kinderen doen vaak spontaan hun ogen dicht. Anders kan de onderzoeker of een ouder of begeleider de ogen dicht doen door zacht een vinger over de oogleden te leggen.

Zuchten

Bij grotere kinderen zal vaak gevraagd worden om een aantal minuten diep te zuchten.
Door het zuchten verandert de hersenactiviteit, dit kan belangrijke informatie opleveren.
Soms krijgen kinderen die hiervoor gevoelig zijn, krijgen tijdens het zuchten een epilepsie-aanval. Dit is niet erg, maar kan wel de reden zijn om minder lang te zuchten dan gebruikelijk is.
Bij kleine kinderen en bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand die niet begrijpen wat zuchten is, wordt dit onderdeel overgeslagen.

Lichtflitsen

Sommige vormen van epilepsie zijn gevoelig voor lichtflitsprikkeling. Daarom wordt tijdens het onderzoek door middel van een speciale lamp lichtflitsen afgegeven. De snelheid waarmee deze lichtflitsen worden afgegeven verschilt van langzaam naar snel en van snel naar langzaam.
Soms krijgen kinderen die hiervoor gevoelig zijn tijdens de lichtflitsprikkeling een epilepsie-aanval. Dit is niet erg, maar kan wel de reden zijn om eerder te stoppen met lichtflitsprikkeling.

Niet pijnlijk

Het EEG-onderzoek is in zijn geheel niet pijnlijk. Het aanbrengen van de elektroden op het hoofd kan een wat onaangenaam gevoel geven. Veel kinderen vinden het vervelend als er aan hun hoofd gezeten wordt. Uitleg van te voren over wat het kind te wachten staat kan helpen om het EEG-onderzoek minder spannend te ervaren.

Duur van het onderzoek

Afhankelijk van de uitgebreidheid van het onderzoek duurt het onderzoek ongeveer 60 minuten.

Naar huis

Na afloop van het onderzoek mag uw kind naar huis. Het onderzoek is niet belastend, uw kind kan gewoon aan alle activiteiten meedoen. De hoofdhuid kan als gevolg van het schuren nog wat gevoelig zijn. Door de lijm die gebruikt is, ziet het haar er op bepaalde plaatsen vet en plakkerig uit. Deze lijm kunt u thuis met shampoo uit het haar verwijderen.

Wat wordt er met het onderzoek geregistreerd?

Tijdens het onderzoek registreren de elektroden op het hoofd de elektrische activiteit van dat deel van de hersenen dat onder de elektrode ligt. Deze activiteit wordt grafisch weergegeven op een computer scherm.

De uitslag

Beoordeling

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door een klinisch neurofysioloog.
Deze maakt een rapport over de uitslagen en trekt een conclusie aan de hand van de vraag die de kinderneuroloog gesteld heeft. De uitslag geeft de klinisch neurofysioloog door aan de behandelende kinderneuroloog.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de behandelende kinderneuroloog op een afgesproken tijdstip.

Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.

Laatst bijgewerkt 18 maart 2007

Auteur: JH Schieving