Wat zijn benigne slaap myocloniëen?
Benigne slaap myoclonieën zijn onschuldige schokjes in de armen, benen of aan het hoofd tijdens de slaap van zuigelingen.
Hoe worden benigne slaap myocloniëen ook genoemd?
Benigne betekent goedaardig, het hebben van deze schokjes heeft geen gevolgen voor de ontwikkelingsmogelijkheden van een kind. Slaap geeft aan dat de schokjes in de slaap voorkomen. Myoclonieën is het medische woord voor schokjes.
Benigne neonatale slaap myoclonieën
Soms wordt het woord neonataal toegevoegd om aan te geven dat het om slaap myoclonieën bij pasgeborenen geaat. Slaap myoclonieën kunnen namelijk ook bij oudere kinderen en volwassenen voorkomen. Soms wordt de Engelse term benign sleep myoclonus of infancy gebruikt. Dit wordt afgekort tot de letters BSMI.
Sleep related motor disorders
Benigne slaap myoclonieën behoren tot een groep aandoeningen die aangeduid worden met de Engelse term sleep related motor disorders. Dit zijn aandoening met opvallende bewegingen die optreden tijdens de slaap.
Hoe vaak komen benigne slaap myoclonieën voor bij kinderen?
Het is niet goed bekend hoe vaak benigne slaap myoclonieën voorkomen bij kinderen. Waarschijnlijk komt het redelijk vaak voor. Maar een klein deel van de kinderen met een heftige vorm van benigne slaap myoclonieën zal bekend zijn bij de kinderneuroloog.
Bij wie komen benigne slaap myoclonieën voor?
Benigne slaap myoclonieën komen voor bij pasgeboren kinderen in de eerste weken na de geboorte. Ze vallen meestal rond de 3e dag na de geboorte op. Ze verdwijnen meestal voor de leeftijd van drie maanden.
Zowel jongens als meisjes kunnen benigne slaap myoclonieën hebben.
Waar worden benigne slaap myoclonieën door veroorzaakt?
Niet bekend
Het is niet bekend waar benigne slaap myoclonieën door veroorzaakt worden. Benigne slaap myoclonieën worden nog wel eens verward met epileptische aanvallen, maar dit zijn ze zeker niet. Waarschijnlijk ontstaan benigne slaap myocloniëen door de onrijpheid van de hersenen en verdwijnen ze met het verder uitrijpen van de hersenen.
Erfelijk
De meeste benigne slaap myocloniëen blijken niet erfelijk te zijn. Er zijn wel kinderen bekende waarbij in de familie benigne slaap myocloniëen voorkomen en waarbij een erfelijke factor lijkt mee te spelen. Om welke erfelijke factoren dit gaat is niet bekend.
Wat zijn de verschijnselen van benigne slaap myoclonieën?
Schokjes
Kinderen met benigne slaap myoclonieën hebben kortdurende schokjes, meestal in de armen, maar soms ook aan de benen of met het hoofd. De schokjes kunnen aan een kant van het lichaam voorkomen of aan twee kanten. Deze schokjes kunnen eenmaal voorkomen, maar ook in series voorkomen die wel een uur kunnen aanhouden. De schokjes kunnen ritmisch of niet ritmisch voorkomen. Tijdens de schokjes buigen de armpjes, het hoofd en de beentjes.
Tijdens de slaap
Benigne slaap myoclonieën komen alleen tijdens de slaap voor, nooit wanneer de baby wakker is. Benigne slaap myoclonieën verdwijnen ook onmiddellijk wanneer de baby wakker gemaakt worden. Benigne slaap myoclonieën verdwijnen niet wanneer de armpjes of beentjes vastgehouden worden en de beweging tegengehouden wordt.
Uitlokken
De schokjes kunnen soms opgewekt worden door het maken van onverwachte geluiden, lichtveranderingen of door aanraken. Dit wordt stimulus sensitief genoemd.
Ontwikkeling
Benigne slaap myoclonieën zijn onschuldig en zijn niet schadelijke voor de hersenen. Kinderen met benigne slaap myoclonieën ontwikkelen zich normaal.
Sommige kinderen met benigne slaap myocloniëen kunnen wel gemakkelijk geprikkeld raken.
Hoe wordt de diagnose benigne slaap myoclonieën gesteld?
Verhaal en onderzoek
De diagnose benigne slaap myoclonieën kan worden gesteld op grond van het verhaal en het zien van de schokjes. Deze schokjes verdwijnen onmiddellijk bij wakker worden, epileptische aanvallen doen dit niet.
Bij neurologisch onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Baby’s met benigne slaap myoclonieën gedragen zich als een normale baby.
Om de diagnose benigne slaap myoclonieën te stellen zijn geen andere onderzoeken nodig.
EEG
Vaak wordt bij het zien van benigne slaap myoclonieën gedacht aan epileptische aanvallen en wordt er een hersenfilmpje (EEG) gemaakt. Bij benigne slaap myoclonieën worden geen afwijkingen op het EEG gezien.
Hoe worden benigne slaap myoclonieën behandeld?
Geen behandeling nodig
Benigne slaap myoclonieën zijn een onschuldig verschijnsel en hoeven geen behandeling. Baby’s hebben er geen last van. Benigne slaap myoclonieën verdwijnen ook spontaan met het ouder worden.
Wat betekenen benigne slaap myoclonieën voor de toekomst?
Normale ontwikkeling
Benigne slaap myoclonieën zijn onschuldig en hebben geen negatieve gevolgen voor de toekomst. Kinderen met benigne slaap myoclonieën ontwikkelen zich volkomen normaal.
De benigne slaap myocloniëen verdwijnen meestal voor de leeftijd van 3-6 maanden en eigenlijk altijd voor de leeftijd van een jaar.
Hebben broertjes en zusjes een verhoogde kans om ook benigne slaap myoclonieën te hebben?
De meeste vormen van benigne slaap myocloniëen zijn niet erfelijk. Broertjes en zusjes hebben in dat geval geen verhoogde kans om ook benigne slaap myocloniëen te krijgen.
Er zijn kinderen beschreven waarbij de benigne slaap myocloniëen wel in de familie voorkomen. In dat geval hebben broertjes en zusjes een verhoogde kans om ook benigne slaapmyocloniëen te krijgen.
Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.
Wilt u ook uw verhaal kwijt, dat kan: verhalen kunnen gemaild worden via info@kinderneurologie.eu en zullen daarna zo spoedig mogelijk op de site worden geplaatst. Voor meer informatie zie hier.
Heeft u foto's die bepaalde kenmerken van deze aandoening duidelijk maken en die hier op de website mogen worden geplaatst, dan vernemen wij dit graag.
Referenties
- Cohen R, Shuper A, Straussberg R. Familial benign neonatal sleep myoclonus. Pediatr Neurol. 2007;36:334-7.
- Turanli G, Senbil N, Altunbasak S, Topcu M. Benign neonatal sleep myoclonus mimicking status epilepticus. J Child Neurol. 2004;19:62-3.
- Benign neonatal sleep myoclonus: a review of the literature. Maurer VO, Rizzi M, Bianchetti MG, Ramelli GP. Pediatrics. 2010;125:e919-24
- Transient benign paroxysmal movement disorders in infancy. Fernández-Alvarez E. Eur J Paediatr Neurol. 2018;22:230-237
- Fragmentary Hypnic Myoclonus and Other Isolated Motor Phenomena of Sleep. Baldelli L, Provini F. Sleep Med Clin. 2021;16:349-361
- Transient benign paroxysmal movement disorders in infancy. Mosca S, Martins J, Temudo T. Rev Neurol. 2022;74:135-140
Laatst bijgewerkt: 31 mei 2023 voorheen: 21 juni 2022, 12 februari 2022 en 2 augustus 2007
Auteur: JH Schieving