Wat is een diazepam rectiole?
Een diazepam rectiole is een medicijn dat via het poepgaatje gegeven wordt, waardoor het medicijn diazepam (Stesolid®) snel via het darmslijmvlies in de bloedbaan terecht komt en daar zijn werk kan doen om een epileptische aanval te doen stoppen.
Wanneer moet u diazepam rectiole gebruiken?
Diazepam rectiole wordt gebruikt wanneer een epileptische aanval langer dan de door de arts afgesproken tijd aanhoudt. Per soort aanval kan deze tijd variƫren. Voor grote tonisch-clonische aanvallen wordt meestal een tijdsduur van drie of vijf minuten aangehouden, voor kleinere aanvallen meestal een langere tijdsduur. De afgesproken tijd die een epilepsieaanval mag duren, kan per kind verschillend zijn. Bespreek daarom altijd met uw behandelende arts na hoeveel tijd u de diazepam rectiole mag toedienen.
Hoeveel diazepam rectiole mag worden toegediend?
Er bestaan diazepam rectioles van 5 en van 10 mg. De apotheek kan in speciale situaties ook rectioles van een andere sterkte maken. De behandelend arts zal met u afspreken welke sterkte diazepam rectiole ® bij een aanval mag worden toegediend. De hoeveelheid zal afhangen van het lichaamsgewicht van uw kind en eerdere reacties op een diazepam rectiole. Voor kinderen tot en met een gewicht tot 15 kilo wordt meestal de diazepam rectiole van 5 mg gebruikt, voor kinderen met een gewicht boven de 15 kilo een diazepam rectiole van 10 mg.
Meestal wordt afgesproken dat u tijdens een aanval een of twee maal zelf een diazepam rectiole mag toedienen, voordat u hulp inroept van een ambulance of arts.
Hoe moet u een diazepam rectiole gebruiken?
- Haal de diazepam rectiole uit de verpakking, de rectiole bestaat uit een tube met daaraan een tuit.
- Verwijder het dopje van de diazepam rectiole
- Breng de tuit van de diazepam rectiole in het poepgaatje, net zoals u een thermometer in het poepgaatje stopt, dus een beetje naar beneden gericht. Bij kleine kinderen wordt het tuitje voor de helft naar binnen gebracht, bij kinderen > 3 jaar moet u het hele tuitje naar binnen brengen.
- Knijp nu de tube van de diazepam rectiole helemaal leeg.
- Houd de tube leeg geknepen en verwijder nu de tuit weer uit de billen. Let op als u de tube niet leeg geknepen houdt, zal de vloeistof weer terugvloeien in de tube en krijgt uw kind dus geen medicijnen toegediend. Het is normaal dat er altijd een klein beetje vloeistof in de tube achterblijft.
- Houd de billen van uw kind nog een minuutje tegen elkaar zodat de vloeistof niet weer naar buiten kan stromen.
- Laat uw kind nadat de aanval over is, op zijn zij liggen. In rugligging zou de tong naar achteren kunnen zakken in de keel waardoor problemen met ademhalen zouden kunnen ontstaan.
- Gooi de lege diazepam rectiole weg.
Hoe snel heeft een diazepam rectiole effect?
Een diazepam rectiole werkt binnen tien minuten. Als uw kind tien minuten na het geven van de aanval nog steeds schokken of trekkingen heeft, moet u handelen zoals u afgesproken hebt met uw behandelende arts (vaak is er afgesproken dan 112 te bellen, zodat er een ambulance komt). Soms mag u tien minuten na het geven van de eerste diazepam rectiole nog een tweede rectiole geven, indien de aanval nog niet over is.
Als het kind geen schokken of trekkingen meer heeft, maar nog wel suf en slaperig is, is de aanval gestopt en hoeft u niet nogmaals een diazepam rectiole toe te dienen.
Wat zijn de bijwerkingen van het gebruik van diazepam rectiole?
De belangrijkste bijwerking van diazepam rectiole is slaperigheid. De meeste kinderen zullen na toedienen van diazepam rectiole een tijdje slapen. Sommige kinderen reageren omgekeerd en worden juist heel druk van het krijgen van een diazepam rectiole in plaats van slaperig. Een andere vaker voorkomende bijwerking is een probleem met het evenwicht. Kinderen staan minder stevig op hun benen en kunnen gemakkelijker vallen. De handen kunnen een trillende beweging maken. Soms komt huiduitslag voor, misselijkheid of het minder goed doorademen.
Door inbrengen van de rectiole kan soms het slijmvlies van het poepgaatje beschadigd raken. Hierdoor kan een klein beetje rood bloed zichtbaar zijn uit het poepgaatje. Dit is niet erg en de beschadiging zal vanzelf genezen. Het kan helpen om de tuit in te smeren met vaseline, om zo beschadiging van het slijmvlies te voorkomen bij kinderen die daar gevoelig voor zijn.
Hoe moet u een diazepam rectiole bewaren?
Bewaar een diazepam rectiole op een donkere plaats bij kamertemperatuur (15-25 graden), dus niet in de koelkast zoals vaak op de bijsluiter te lezen valt. Bewaar medicijnen altijd buiten bereik van kinderen.
U kunt de diazepam rectiole gebruiken tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking vermeldt staat.
Het is vaak handig om op verschillende plaatsen waar het kind regelmatig komt een diazepam rectiole te hebben liggen.
Wat is het verschil tussen midazolam neusspray en diazepam rectiole?
Lange tijd was alleen diazepam rectiole beschikbaar, maar inmiddels bestaat er ook een midazolam neusspray.
Midazolam neusspray wordt via de neus toegediend, wat zeker bij grotere kinderen gemakkelijker is dan het geven van een rectiole via het poepgaatje. Daarom wordt tegenwoordig steeds vaker midazolam neusspray gebruikt in plaats van diazepam rectiole. Midazolam is een ander medicijn dan diazepam, het heeft iets sneller effect, een sterker effect, maar het effect houdt minder lang aan dan bij gebruik van diazepam. Kinderen die bijwerkingen hebben als gevolg van midazolam neusspray vanwege de sterkere werking, kunnen daarom soms diazepam rectiole voorgeschreven krijgen.
Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.
Referenties
- A hospital-based study on caregiver preferences on acute seizure rescue medications in pediatric patients with epilepsy: Intranasal midazolam versus rectal diazepam. Nunley S, Glynn P, Rust S, Vidaurre J, Albert DVF, Patel AD. Epilepsy Behav. 2019;92:53-56
- Intranasal midazolam versus intravenous/rectal benzodiazepines for acute seizure control in children: A systematic review and meta-analysis. Chhabra R, Gupta R, Gupta LK. Epilepsy Behav. 2021;125:108390
Links
www.epilepsievereniging.nl
(Site van de epilepsievereniging Nederland)
www.epilepsie.nl
(Site van het nationaal epilepsiefonds)
Laatst bijgewerkt: 28 september 2022 voorheen: 22 december 2019 en 4 januari 2007
Auteur: JH Schieving