Wat zijn shuddering attacks?

Shuddering attacks zijn aanvallen waarbij kinderen plotseling een rillende beweging maken met hoofd, schouders en armen.

Hoe worden shuddering attacks ook wel genoemd?

Shuddering attacks is een Engels term. Shuddering is het Engelse woord voor rillen of beven en attack het Engelse woord voor aanval. Er is geen goede Nederlandse term voor shuddering attacks. Rilaanval is de letterlijke vertaling.

Benigne polymorfoeus movements of infancy
Soms wordt de term benigne polymorfoeus movements of infancy genoemd. Het woord benigne geeft aan dat kinderen met deze aandoening zich normaal ontwikkelen. Polymorfoeus geeft aan dat er verschillende soorten bewegingen kunnen voorkomen. Infancy geeft aan dat deze bewegingen voorkomen bij peuters en kleuters.

Fejerman syndroom
Soms wordt de naam Fejerman syndroom gebruikt. Fejerman was een arts die deze aanvallen beschreven heeft. 

Hoe vaak komen shuddering attacks voor bij kinderen?

Het is niet goed bekend hoe vaak shuddering attacks voor komen bij kinderen. Ze komen best wel vaak voor, maar lang niet altijd wordt hulp gezocht van een arts. Dit gebeurt alleen bij kinderen met heftige aanvallen of vaak terugkerende aanvallen hebben. 

Bij wie komen shuddering attacks voor?

Shuddering attacks komen het meest voor bij jonge kinderen tussen een paar maanden en drie jaar oud. Ze worden het meest gezien bij kinderen tussen de leeftijd van 4 en 7 maanden. Soms ontstaan de aanvallen pas op  latere leeftijd, bijvoorbeeld pas op de leeftijd van 10 jaar.
Zowel jongens als meisjes kunnen shuddering attacks krijgen.

Wat is de oorzaak van shuddering attacks?

Niet bekend
De oorzaak van het ontstaan van shuddering attacks is niet bekend. 

Geen epilepsie
Shuddering attacks zijn geen vorm van epilepsie. Ze worden wel nog al eens verward met epilepsie-aanvallen. 

Essentiele tremor
Bij een deel van de kinderen met shuddering attacks komen in de familie mensen voor met trillende handen in het kader van een essentiële tremor. Mogelijk zijn shuddering attacks een vorm van essentiële tremor op jonge leeftijd.

Reflux
Er zijn ook dokters die denken dat shuddering attacks te maken heeft met reflux. Het terugstromen van voeding vanuit de maag naar de slokdarm.

Wat zijn de symptomen van shuddering attacks?

Plotseling rillen
Tijdens een aanval krijgen kinderen plotseling een snelle rillende bewegingen met hoofd, schouders en armen.

Grimas op het gezicht
Veel kinderen maken daarbij een vreemde beweging met hun gezicht.

Duur aanval
De aanvallen duren meestal kort enkele seconden. Vaak komen een aantal periodes met aanvallen achter elkaar voor.

Frequentie aanvallen
Op een dag kunnen meerdere aanvallen, tot wel 100 aanvallen per dag voorkomen.

Normaal bewustzijn
Tijdens een aanval zijn kinderen normaal bij bewustzijn.

Strekken
Sommige kinderen overstrekken tijdens een aanval hun rug of houden hun benen strak.

Uitlokkende factoren
De shuddering attacks worden vaak gezien tijdens eten of tijdens een andere inspannende bezigheid. Ook frustratie kan zorgen dat deze bewegingen ontstaan.

Niet tijdens de slaap
Shuddering attacks komen alleen voor wanneer het kindje wakker is en niet wanneer het slaapt.

Normale ontwikkeling
Kinderen met shuddering attacks ontwikkelen zich helemaal normaal.

Hoe wordt de diagnose shuddering attacks gesteld?

Verhaal en onderzoek
Op grond van het verhaal van een jong kind met kortdurende aanvallen van rillen die zich verder normaal ontwikkeld kan de diagnose shuddering attacks worden gesteld. Soms worden shuddering attacks verward met jitteriness, dit is ook een onschuldige bewegingsstoornis die bij pasgeboren kinderen voorkomt.

Video
Het is erg behulpzaam wanneer het ouders lukt om een aanval te filmen voor de dokter. Meestal vinden de aanvallen namelijk niet plaats in de spreekkamer en op die manier kan een kinderneuroloog herkennen dat het om shuddering attacks gaat. Ander onderzoek is dan niet nodig.

EEG
Wanneer shuddering attacks niet herkend worden, dan wordt vaak een EEG gemaakt. Dit EEG is bij kinderen met shuddering attacks helemaal normaal. Er zijn geen epileptiforme afwijkingen te zien.

Hoe worden shuddering attacks behandeld?

Geen behandeling
Shuddering attacks hoeven niet behandeld te worden. Ze verdwijnen spontaan van zelf. Kinderen ondervinden er geen hinder van in hun ontwikkeling.

Uitleg
Uitleg over het goedaardige karakter van deze shuddering attacks is heel belangrijk. Veel ouders schrikken van de frequentie van deze aanvallen en maken zich zorgen over de ontwikkeling van hun kind. Dat is heel normaal. Goede uitleg dat deze aanvallen onschuldig zijn, zijn dus heel belangrijk.

Propranolol
Uiterst zelden, wanneer kinderen erg gehinderd worden door de shuddering attacks kunnen de aanvallen behandeld worden met het medicijn propranolol. Dit medicijn wordt ook gegeven aan kinderen en volwassenen met een essentiële tremor. Dit medicijn kan bijwerkingen hebben en omdat de meeste kinderen zelf geen last hebben van de shuddering attacks wordt hier bijna nooit voor gekozen.

Contact met andere ouders
Door het plaats van een oproepje op het forum van deze site kunt u in contact proberen te komen met andere ouders die een kindje hebben met shuddering attacks.

Wat betekent het hebben van shuddering attacks voor de toekomst?

Spontaan verdwijnen
De shuddering attacks verdwijnen spontaan na enige tijd. Dit kan per kind verschillen. Bij sommige kinderen zijn de aanvallen een paar weken of maanden aanwezig, bij andere meer dan een jaar.

Normale ontwikkeling
Het hebben van shuddering attacks heeft geen nadelige invloed op de ontwikkeling. Kinderen ontwikkelen zich helemaal normaal.

Essentiele tremor
Mogelijk krijgt een deel van de kinderen die last heeft gehad van shuddering attacks op latere leeftijd last van een essentiële tremor. De meningen zijn hierover nog verdeeld.

Hebben broertjes en zusjes een vergrote kans op het krijgen van shuddering attacks?

De oorzaak van het ontstaan van shuddering attacks is niet bekend. Shuddering attacks worden iets vaker gezien bij broertjes en zusjes in dezelfde familie.

Wilt u ook uw verhaal kwijt, dat kan: verhalen kunnen gemaild worden via info@kinderneurologie.eu en zullen daarna zo spoedig mogelijk op de site worden geplaatst. Voor meer informatie zie hier.

Heeft u foto's die bepaalde kenmerken van deze aandoening duidelijk maken en die hier op de website mogen worden geplaatst, dan vernemen wij dit graag.

Referenties

  1. Clinical reasoning: shuddering attacks in infancy. Tibussek D, Karenfort M, Mayatepek E, Assmann B. Neurology. 2008;70:e38-41
  2. Shuddering attacks-report of four children. Kanazawa O. Pediatr Neurol.2000;23:421-4. 
  3. Transient infant movements (TIM): frequent infant non-pathological developmental motor phenomena. Piscitello LM, Volponi C, Santarone ME, Mariani R, Fusco L. Epileptic Disord. 2021;23:713-717 
  4. Shuddering attacks: A benign phenomenon in children. Wang JJ, Goldman RD. Can Fam Physician. 2021;67:107-108 
  5. Transient benign paroxysmal movement disorders in infancy. Mosca S, Martins J, Temudo T. Rev Neurol. 2022;74:135-140 

Auteur: JH Schieving

Laatst bijgewerkt: 28 februari 2024 voorheen: 12 februari 2022, 14 februari 2019 voorheen: 28 april 2014