Het limbische systeem bestaat uit verschillende structuren: de amygdala, de hippocampus, de fornix, de corpora mammillaira, de gyrus cinguli, de nucleus accumbens, de insula en de anterior kern van de thalamus.

De orbitofrontale cortex en de hypothalamus worden tegenwoordig ook vaak bij het limbische systeem gerekend.

 

De limibische kwab speelt een belangrijke rol bij emoties en bij geheugen.

 

De anterior kern van de thalamus is een belangrijk in- en uitgang van het limbische systeem.

 

Emoties

De amygdala speelt een belangrijke rol bij het ervaren van emoties. De amygdala ligt mediaal in de temporaal kwab.

 

De amygdala is niet een kern, maar een verzameling kernen.

 

Er zijn verschillende in- en uitgangsroutes van en naar de amygdala toe. De amygdala stuurt verschillende systemen in het lichaam aan.

 

Wanneer een angst opwekkend voorwerp wordt waargenomen, dan gaat er via de anterior kern van de thalamus een signaal naar de amygdala. De amygdala activeert de hypothalamus/hypofyse as en de bijnier as. Zo kan het lichaam snel klaar gemaakt worden om te reageren.

 

Naast deze direct route gaan ook signalen naar de cortex (de primaire sensore cortex en de associatie cortex), van hieruit gaat de baan naar de hippocampus en vervolgens weer naar de amygdala. Onze eerdere ervaringen met dit angstopwekkende voorwerp gaan nu de actviteit van de amygdala beinvloeden (versterken of verzwakken). Deze route verloopt langzamer dan de directe route.

 

Geheugen

Het limibische systeem is ook nauw betrokken bij het geheugen. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij de opslag van geheugen gegevens.

 

Een belangrijk geheugen circuit is het circuit van Papez.

 

 

Motivatie en genot

Het mesolimbische systeem speelt een belangrijke rol bij motivatie en het ervaren van genot.

Deze baan is ook aangrijpingspunten van diverse drugs, alcohol en nicotine die zorgen voor een genotsgevoel en daarmee het risico van verslaving in zich hebben.

 

De nucleus accumbens speelt een belangrijke rol in dit systeem.

Auteur: JH Schieving

Laatst bijgewerkt: 8 januari 2017